Stredoškoláci súťažia na turnaji v akademickej debate

12.02.2011 Bardejov

Bardejov 12. februára (TASR) – V poradí tretí východoslovenský regionálny stredoškolský turnaj v akademickej debate koná sa počas tohto víkendu na Gymnáziu Leonarda Stöckela v Bardejove.
Zúčastňuje sa ho viac ako 60 študentov stredných škôl z celého východného Slovenska a organizuje ho Slovenská debatná asociácia (SDA).
„Spoločne budú stredoškoláci v trojčlenných tímoch debatovať na kontroverznú tému predaja ľudských orgánov po smrti darcu. Konkrétnu tézu sa dozvedeli pár týždňov pred začiatkom podujatia a bez ohľadu na svoje osobné presvedčenie musia hodnoverne obhajovať súhlasné aj nesúhlasné stanoviská k tomuto problému, aby mohli jednotlivé debaty a celý turnaj vyhrať, “ uviedol Miroslav Nemčok z SDA.
Okrem zadanej témy si pre študentov pripravila SDA aj ďalšie dve jednoduchšie problematiky, ktoré ale budú vyhlásené iba hodinu pre konkrétnymi debatami, a tak budú mať stredoškoláci obmedzený čas na prípravu svojich argumentov. „Tieto takzvané improvizované debaty sú odjakživa súčasťou debatných podujatí a podporujú u diskutérov schopnosť rýchlo premyslieť svoje argumenty, logicky ich zladiť a prezentovať, “ dodal Nemčok.
Stredoškoláci sú takto hravou a súťažnou formou nútení zamyslieť sa nad pozitívami a aj negatívami určitej problematiky. Svoj vlastný názor si teda nevytvoria iba na základe prvoplánových presvedčení alebo nekritického preberania názoru od ich rodičov alebo učiteľov, ale na vlastnom zhodnotení pozitív a negatív, napríklad aj predaja ľudských orgánov po smrti darcu. „Takto sa snažíme v stredoškolákoch podporovať kritické myslenie a schopnosť obhájiť svoj vlastný názor, ktorá je dnes veľmi cenená, “ zdôraznil Nemčok.
Okrem súťažných debát pripravila Slovenská debatná asociácia účastníkom podujatia aj niekoľko spoločensko-vedných seminárov z oblasti práva, politológie, ekonómie, medzinárodných vzťahov. Ich zámerom je rozšíriť obzory stredoškolákov a podať im informácie, ktoré im pomôžu nielen pri debatovaní, ale aj pri stredoškolskom štúdiu a spoznávaní fungovania sveta.
Na turnaji sa zúčastňujú študenti košických gymnázií Trebišovská, Šrobárova, Poštová, Tomáša Akvinského, Alejová, Jána Amosa Komenského, Dneperská a Park mládeže, ďalej prešovské Evanjelické kolegiálne gymnázium, Gymnázium arm. gen. Ludvíka Svobodu v Humennom, Súkromné gymnázium Bardejov a Gymnázium na Ul. Dr. Cyrila Daxnera vo Vranove nad Topľou.
 

Vyberte región